TAMNA STVAR







Reinterpretirana je točka nastanka pomoću objekta na kojeg se projicira tzv. „whitenoise“ koji se pojavljuje na našim televizoru kada nema programa.  Inače, većinu tog bijelog šuma uzrokuje pozadinsko kozmičko zračenje. Projekcijom bijelog šuma na objekt, unosim vrijeme(pokretna slika), prostor(ispod objekta) i materiju(objekt) kao početak cjeline, odnosno današnjeg poimanja vremena i prostora. Naziv 10 na -44sec je matematički logaritam koji upućuje na točku kada su nastali vrijeme i prostor, te postali nerazdvojni tandem našeg poimanja kao dvije elementarne vrijednosti koje tvore nama poznatu stvarnost.










TAMNA TVAR

Tamna tvar promišlja o dijelovima naše stvarnosti koji nisu vidljivi sami po sebi, osim u posljedici kao refleksiji koja potvrđuje njihovu prisutnost. UV  boja se nalazi  na nama nevidljivim površinama, jer se te površine nalaze iznad ili ispod našeg  očišta, ali se reflektiraju u sebi najbližoj površini, te jedino na taj način postaju vidljivima. Razine ispod i iznad očišta predstavljaju nevidljive ali reflektirajuće frekvencije, dok ono što se nalazi u visini našeg pogleda, kao nama najdostupnije, ne odražava ništa osim prisutne, ograničavajuće, praznine.




   






Tamna tvar 1
mediapan, akril neon, 190cmx100cm, 2019. 





Tamna tvar 2, mediapan ploče, 200cm x 200cm, neon akril, 2020

 
 
 
 
EVENT HORIZON
  
Horizont događanja je pokušaj vizualne reinterpretacije teorije "crne rupe". Prolazom kroz horizont događanja ulazimo u prostor-vremenski kontinuum gdje poznati zakoni fizike više ne vrijede. Prema teoriji, ulaskom u događajni horizont, počinjemo se kretati oko crne rupe brzinom svijetlosti zbog čega bi nam se činilo da objekt  koji upada u crnu rupu  zapravo stoji na mjestu. Crvenkasta boja na zidu, između površina diptiha je odraz neonske boje, odnosno svijetlost kao neopipljivo, te predstavlja kritičnu granicu, koja dijeli prostor vrijeme na dvije mogućnosti. Dvije površine različitog sjaja predstavljaju dva različita poimanja prostor - vremena poput jednadžbe sa dva ishoda. Donja površina, daje odraz prostora i promatrača koji  predstavlja prostor - vrijeme nakon prolaska kroz horizont događanja.






Event horizon
iver ploče, neon akril, 150cm x 150cm, 2019.